Sınır kapıları, yurt dışına gidiş ve yurt dışından geliş sırasında, ülkeler arası giriş çıkışların ve gümrük işlemlerinin yapıldığı yerler olarak bilinmektedir. Türkiye sınır kapıları, ülkemizi komşularımız ve dünyanın diğer ülkeleri ile bağlayan noktalardır. Turizm, ticaret, taşımacılık ve ulaşım için kullanılan Türkiye sınır kapıları hem yaya hem de araç trafiğine açıktır.
Sınır kapılarından geçecek olan kişi veya araçların evrakları, vizeleri kontrol edilmekle birlikte, geçişe engel bir durumun olup olmadığı da kontrol edilmektedir.
Türkiye Sınır Kapıları
Kapıkule Sınır Kapısı
Kapıkule Sınır Kapısı, Edirne’de 1930 yılında sınır karakolu olarak kurulmuştur. Günlük trafik bazında Türkiye’nin en hareketli ve yoğun sınır kapılarının başında gelmektedir. Kapıkule sınır kapısı, 1953 yılında Bakanlar Kurulu olarak sınır kapısına dönüştürülmüştür. Dünyanın ikinci en yoğun sınır kapısı olan Kapıkule, Türkiye Bulgaristan sınır kapısı özelliği ile birlikte aynı zamanda Türkiye’nin Avrupa’ya giriş ve çıkış kapısı olarak dikkat çekmektedir.
Geçişlerde bekleme süresinin azaltılması ve kaçakçılığın önüne geçilmesi için 2009 yılında modern teknolojiler ile donatılan Kapıkule, özellikle yaz dönemlerinde Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarının özel araçları ile giriş çıkış yapmaları dolayısıyla yoğun bir trafik yaşamaktadır.
Hamzabeyli Sınır Kapısı
Hamzabeyli Sınır Kapısı, Bulgaristan’ın Lesova Gümrük Kapısı ile karşı karşıyadır. 2005 yılından bu yana hizmet vermektedir. Edirne’nin Lalapaşa ilçesinin sınırları içerisinde yer alan Hamzabeyli Sınır Kapısı, 2009 yılında yenilenerek Avrupa standartlarında bir gümrük kapısı haline gelmiştir.
Kapıkule’de yoğunluk olduğu zaman giriş çıkış yapmak isteyenler tarafından uygun bir alternatiftir. Hamzabeyli Sınır Kapısı, 64 bin metrekare açık alan, 2 bin metrekare ticari bina ve 1800 metre kare idari binalık bir alan üzerine kurulmuştur.
Dereköy Sınır Kapısı
Bulgaristan’ın Malko Tırnova Gümrük Kapısı ile karşılıklı konumda yer alan Dereköy Sınır Kapısı, Kırklareli merkezde bulunmaktadır. 17 bin metrekarelik bir alan üzerinde kurulmuştur. Bulgaristan’ın doğu sahillerine giden ana yol güzergahında yer almaktadır.
2015 yılında yenilenen ve teknolojik gelişmeleri takip eden sınır kapısı, özellikle yaz aylarında Burgas sahillerine giden tatilcilerin uğrak noktası olmaktadır.
Pazarkule Gümrük Kapısı
Yunanistan’ın Kestanelik Gümrük kapısı ile karşılıklı konumda bulunan Pazarkule Gümrük Kapısı, Edirne şehir merkezine 5 kilometrelik bir uzaklıktadır. Yunanistan’ın Orestiada kentine bağlantı sağlamakla görevli olan bu sınır kapısı daha çok günübirlik ziyaretçilerin uğrak noktasıdır.
2014’te geçişlerde araçtan inmeden işlem yapabilmesi için peron sistemine geçilmiştir. 3 bin 400 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur. Edirne şehir merkezinden ulaşımı oldukça kolay olması sebebiyle, turistik geçişlerde sıklıkla tercih edilmektedir.
Uzunköprü Sınır Kapısı
Uzunköprü Sınır Kapısı, Türkiye ile Yunanistan arasında demiryolu bağlantısı olan tek gümrük kapısı olarak bilinmektedir. Uzunköprü, Yunanistan’ın Python Gümrük kapısı ile karşı karşıyadır.
Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde, toplam büyüklüğü 1800 metrekare olan bu gümrük kapısında, trenle gelen ve giden yolcuların ve yüklerin işlemleri yapılmaktadır. Sınır kapısının gümrük idaresi sınıra 10 kilometre uzaklıktaki Uzunköprü Tren İstasyonu’nda bulunmaktadır.
İpsala Sınır Kapısı
Türkiye ile Yunanistan arasında en hareketli sınır kapısı olan İpsala Sınır Kapısıdır. Adından da anlaşıldığı üzere bu sınır kapısı Edirne’nin İpsala ilçesinde yer almaktadır. İki ülkeyi birbirinden ayıran İpsala Köprüsü’nün bitiğinde 106 bin metrekarelik bir alan üzerinde kurulmuştur. Yolcu ve tır işlemlerinin 5’er adet peronda yürütüldüğü İpsala Sınır Kapısı, Yunanistan’ın Kipi Gümrük Kapısı’na açılmaktadır.
2002 senesinde yenilenerek modernize bir hal almıştır. 1600 metrekare alanda 20 odası bulunan İpsala Gümrük Müdürlüğü ile 600 metrekare alanda 8 odası bulunan İpsala Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü, Mülki İdare Amirliği, İpsala Kara Hudut Emniyet Şube Müdürlüğü Saymanlık Müdürlüğü, PTT, freeshop, banka ve akaryakıt istasyonu bulunmaktadır.
Sarp Sınır Kapısı
Artvin’in Hopa ilçesinde, Gürcistan Batum’a açılan sınır kapımız Sarp Sınır Kapısıdır. Kapıkule Sınır Kapısı’ndan sonra en işlek sınır kapısı özelliğini taşıyan Sarp Sınır Kapısı, Gürcistan’ın Sarpi Sınır Kapısı ile karşı karşıyadır.
Türkiye ile Gürcistan arasında anlaşma üzerine kimlik ile seyahat etme özgürlüğünden sonra, özel araçla Batum’a geçiş yapmak isteyenlerin daha çok tercih ettiği sınır kapısı haline gelmiştir. Aynı zamanda, Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan gibi ülkelere gidiş ve gelişlerde de kullanılmaktadır.
Türkgözü Sınır Kapısı
Türkgözü Sınır Kapısı, Ardahan’ın Posof ilçesinde bulunan ve Gürcistan’a geçiş için kullanılan Türkiye Sınır Kapıları arasındadır. 1995’te hizmete giren Türkgözü sınır kapısı, 24 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur.
Sarp Sınır Kapısı’nın alternatifi olan Türkgözü, Gürcistan, Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan gibi ülkelere gidiş geliş için kullanılmaktadır.
Aktaş Sınır Kapısı
Aktaş Sınır Kapısı Türkiye ile Gürcistan’ı birbirine bağlayan bir başka sınır kapımızdır. Ardahan’ın Çıldır ilçesinde yer almaktadır. 2012 yılından bu yana yolcu ve araç trafiğine açık olan bu sınır kapısı, bölgede Sarp ve Türkgözü sınır kapılarının alternatifi konumundadır. Aktaş Sınır Kapısı, sarp bir bölgede olması ve ana geçiş güzergahına uzak olması sebebiyle çok tercih edilen bir sınır kapısı değildir.
Dilucu Sınır Kapısı
Iğdır’da bulunan Dilucu Sınır Kapısı, Aralık ilçesi sınırları içerisindedir. Aralık ilçe merkezine 40, Iğdır’a ise 90 kilometre uzaklıktadır. Azerbaycan’a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile Türkiye’yi Aras Nehri üzerine kurulu olan Umut Köprüsü ile birbirine bağlamaktadır. Her iki ülke arasındaki ticari ve siyasi ilişkiler açısından da büyük önem taşımaktadır.
2015 yılında modernize edilen sınır kapısı ticari yük taşıyan tır ve kamyonların yanı sıra Nahçıvan ile Türkiye arasında seyahat eden yolcular tarafından da kullanılmaktadır.
Gürbulak Sınır Kapısı
Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde yer alan Gürbulak Sınır Kapısı, Türkiye ile İran arasındaki ulaşımı sağlamaktadır. Türkiye Sınır Kapıları arasında yerini 1937 yılında alan sınır kapısı, yolcu giriş ve çıkışlarının yanı sıra ticari taşımacılık yapan araçlar içinde transit geçiş imkanı vermektedir.
İran Tebriz’e geçiş için kullanılan bu sınır kapısı yılın her döneminde yoğunluğunu korumaktadır.
Kapıköy Sınır Kapısı
Van’ın Saray ilçesinde bulunmaktadır. Kapıköy, İran Razi sınır kapısına karşılıklı olarak konumlanmıştır. İran’ın Hoy kenti ve merkezi İran’a en önemli geçiş güzergahlarından biri olan yol üstüne kurulmuştur. Karayolunun yanı sıra demiryolu geçişine de sahiptir.
2018 yılında modernizasyonu tamamlanan sınır kapısı ticari taşıma yapan araçlarla, turistik amaçlı seyahat eden vatandaşları ağırlamaktadır.
Esendere Sınır Kapısı
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde bulunmaktadır. Esendere, İran’ın Urmiye, Tebriz ve Tahran kentlerine geçmek isteyenler için en yakın güzergahtır. 2016’da yenileme çalışmaları tamamlanmıştır. Bölge ticari için büyük önem taşımaktadır. Yüksekova’ya 40 kilometre uzaklıkta yer alan Esendere Sınır Kapısı, 50 bin metrekare alana kurulmuştur. Sınır kapısında her yıl ortalama 14 bin TIR, 39 bin araç ve 724 bin yolcuya hizmet verilmektedir.
Yayladağı Sınır Kapısı
Hatay’ın en güneyindeki Yayladağı ilçesinde yer almaktadır. Yayladağı Sınır Kapısı Türkiye ile Suriye arasındaki en önemli geçiş noktasıdır. İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıktaki bu sınır kapısı 1938 yılından bu yana hizmet vermektedir. Suriye’nin Kesep Gümrük Kapısı ile karşı karşıyadır. Suriye’nin liman kenti Lazkiye ve Lübnan’a en yakın sınır kapısı özelliği taşımaktadır. Gümrük sahasının toplam alanı 11 bin 125 metrekaredir. 2007 yılında modernize edilerek teknolojik altyapısı yenilenmiştir.
Cilvegözü Sınır Kapısı
Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bulunmaktadır. Cilvegözü, Suriye’nin Halep şehri ile doğrudan karayolu bağlantısına sahiptir. 85 bin metrekarelik bir alanda kurulu olan bu sınır kapısı, 3 bin metrekare ticari hizmet binası, 4 bin metrekare de idari bina alanına sahiptir.
1953’ten bu yana aktif hizmet veren Cilvegözü, Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle ticari geçişleri sınırlandırmıştır. Bu sebeple eski yoğunluğu bulunmamaktadır. Sınır kapısında ticari gümrük hizmetleri ve yolcu çıkış hizmeti yapılmamaktadır.
Habur Sınır Kapısı
Şırnak Silopi’de bulunmaktadır. Habur Sınır Kapısı, Türkiye ile Irak arasında tek geçiş noktasıdır. Kuzey Irak özerk yönetimine bağlı Zaho şehrine geçiş imkanı sunan karayolunun başlangıç noktasında İbrahim Halil Sınır Kapısı yer almaktadır.
Türkiye ile Orta Doğu ülkeleri arasında ve Orta Doğu ülkeleri ile Avrupa ülkeleri arasında gerçekleşen ticari faaliyetler için oldukça önemli bir noktadır. Sınır kapısı 320 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur. 3 bin 500 metrekare ticari bina, 6 bin metrekare idari bina, 12 giriş ve 12 çıkış peronuna sahiptir.
Türkiye Sınır Kapıları Haritası