- Şubat 4, 2022
- Yayınlayan: CAG Logistics
- Kategori: Genel
Ticaretin gün geçtikçe daha da küresel hale gelmeye başlamıştır. Bu durumda uluslararası ticaret hacminin büyümesine olanak sağlamaktadır. Ürün ve hizmetin dünya çapında pazarlanması, firmaların rekabetçi bir ortamda rahatça rekabet edebilmesine imkân vermektedir. Yapılacak olan uluslararası ticaret işlemlerinde lojistiğin de önemi büyüktür. Bu noktada uluslararası ticaret ve lojistik ilişkisi ortaya çıkmaktadır. Bu ilişki sonucunda küreselleşme süreçleri hız kazanmaktadır. Uluslararası pazarda büyüme sağlayabilmek ve gelişim elde edebilmenin yolu uluslararası ticaret operasyonlarının başarısında gizlidir.
Uluslararası ticaret sayesinde işletmeler finansal anlamda büyük gelişim gösterebilmektedir. Rekabet seviyesinin artması da uluslararası ticaretin sağlamış olduğu avantajlardan biridir. Birden fazla güçlü rakip ile aynı pazarın içinde yer almak, rekabeti arttırmaya yönelik faktörler arasında yer almaktadır. Dış ticaret, ülkelerin, şehirlerin ve çeşitli işletmelerin dış pazarlarda ürünlerini almak veya satması konusunda imkan vermektedir. Yapılacak alımlar ile birlikte yerli müşterinin tercih edeceği ürün portföyü da genişlemektedir. Ülkelerarası ticaret ile birlikte firmalar da gelişim göstermektedir.
Uluslararası ticaret ile birlikte firmalar daha uygun fiyatlı fakat aynı kalitede olan ürünleri, iç pazarda kullanarak karlı çıkabilmektedir. Pek çok avantajı olan dış ticaret, lojistik sektörünün ayakta kalabilmesi için de oldukça önemlidir. Bu sebeple uluslararası ticaretin lojistik sektörü ile olan bağı birbirinden ayrı incelenemez. Kaliteli bir lojistik hizmeti alarak yapılması planlanan ticaret ile müşteri memnuniyeti sağlanabilir. Bu durumda da firmaların büyümesi kolaylaşmaktadır.
Uluslararası Ticaret Nasıl Yapılır?
Uluslararası ticaret yapmaya karar verdikten sonra dikkat edilmesi gereken pek çok konu bulunmaktadır. İhracat, ithalat, nakliye ve gümrük işlemlerinin halledilmesi en temel faktörler arasındadır. Dış ticareti tam olarak başlatmadan önce her iki taraf (ithalatçı ve ihracatçı) bazı noktalara dikkat etmelidir. Bu unsurlar arasında, ürün ve hizmetlerin tedarikçisini bulmak, pazar araştırması yapmak, sipariş ve faturalandırma işlemlerini rapor haline getirmek, lojistik operasyonlarını düzenlemek ve gümrük belgelerini halletmek yer almaktadır.
Tüm bu aşamalar gerçekleştikten sonra dış ticaret yapılabilmektedir. Dış ticaretin sunduğu avantajlardan faydalanmak için, hazırlık aşamalarının eksiksiz ve kusursuz yapılması gerekmektedir. Ürün veya hizmetlerin satışa sunulacağı pazar ve dış ticaret mevzuatı hakkında derin bir araştırma yapılması sağlıklı olacaktır. Ham maddeyi tedarik edecek firma veya üreticiyi belirlemek, teklif alırken veya teklif verirken önemli bir husustur. Bu durum sonucunda fiyat politikası belirlenebilmektedir. Dış ticaret yapacak firmaların dikkat etmesi gereken bir diğer husus satış sözleşmeleridir. Satış sözleşmesini hazırlamak ve imzalanmasını sağlamak önemlidir. Bu sözleşme dahilinde, fatura, fiyat, teslimat, lojistik, yükleme, miktar gibi bilgiler yer almalıdır. Böylece etkili ve güvenli bir şekilde ticari faaliyetler gerçekleştirilebilmektedir
Bu yazımızda dikkatinizi çekebilir: E-Ticaret Lojistiği Süreci Nasıl Planlanır?
Bu yazımızda dikkatinizi çekebilir: E-Ticarette Lojistik Yönetimi
Sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın: