Afet Lojistiği Nedir?

Afet Lojistiği Nedir?

İnsani yardım lojistiği olarak da adlandırılan afet lojistiği, afet meydana gelen yerdeki tüm canlılar için önemli bir konudur. Afet bölgesindeki kişilerin ihtiyaç duyduğu gıda ve tıbbi malzemelerden, destek ekibinin gereksinimlerine kadar tüm lojistik operasyonuna afet lojistiği adı verilmektedir. Bu süreç içerisinde iyi bir planlama, uygulama ve kontrole ihtiyaç vardır. Çünkü afet bölgelerinde birçok belirsizlik ve değişkenlikler söz konusudur. Bu sebeple olası bir afet durumunda hazırlıklı olmanın yanı sıra esnek olmakta gerekmektedir.

Afet sebebiyle afet bölgesindeki kişiler korunaksız ve ihtiyaç sahibi haline gelmektedir. Bu duruma düşen kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan ürünlerin ve hizmetlerin satın alımları, sigortalanmaları, lojistik, depolama ve planlama işlemlerinin tümünü kapsayan afet lojistiği kavramı ülkemiz açısından da hayati bir önem taşımaktadır. Çünkü bilindiği üzere ülkemiz de yoğun fay hatlarının merkezinde yer almaktadır.

Tüm lojistik operasyonlarında olduğu gibi afet lojistiği de birbirinden farklı süreçlerin birbiri ile uyum içerisinde yönetilmesi ile gerçekleştirilebilmektedir. Örnek vermek gerekirse, yardım için ihtiyaç duyulan malzemelerin depolanması için gerekli koşullar sağlanmalıdır. Ek olarak afet sırasında altyapıların, teknolojik ekipmanların veya ulaşım araçlarının da zarar görme olasılığı olduğu için, bu süreçlerde ki planlama ve koordinasyon çok önemlidir.

Afet Lojistiği Aşamaları Nelerdir?

Afet lojistiği aşamaları kendi içinde üçe ayrılır. Bu başlıkları kısaca şu şekilde açıklamak mümkündür;

Afet Öncesi Hazırlık Aşaması

Afetin henüz yaşanmamış olduğu bu aşama sürecin yönetimi açısından oldukça kritiktir. Bilinçlenme ve fark yaratmayı amaçlayan bu aşamada, planlama, tedarik ve depolama işlemleri gerçekleştirilir. Olası afet durumunda ihtiyaç duyulacak ekipmanlara kolaylıkla ulaşabilmek adına en uygun depolama alanları seçilir. Bu aşamada güncel ölçümlerin yapılması, stratejik kararların verilmesi ve güncellenmesi, ihtiyaç duyulabilecek tüm ekipmanların tedariki ve periyodik kontrollerinin yapılması oldukça önemlidir. Afet öncesi hazırlık döneminde, devlet ve sivil toplum örgütleri olası afet senaryoları üreterek, sarf malzemelerin depolanması işlemlerini gerçekleştirmektedir. Bununla birlikte afet halinde ülke çağında koordinasyonu sağlayacak yazılım altyapılarının kurulmasına kadar pek çok görevi de bir arada gerçekleştirmektedir.

Afet Sürecinde Müdahale Aşaması

Durum değerlendirmesinin ve öncelik sıralaması yapılarak bölgesel ihtiyaçların belirlendiği aşamadır. Uzman kişiler tarafından belirlenen ve hazırlık aşamasında tedarik edilen ihtiyaçlar afet bölgelerine gönderilerek ihtiyaç sahiplerine teslim edilmektedir. Özellikle afet bölgesinde bulunan liman, havaalanı, köprü, demiryolları ve karayolları gibi yerlerin zarar görüp görmediği kontrol edilmektedir. Yardım ekipmanlarının en sağlıklı ulaşım yoluyla afet bölgesine gönderilmesi için harekete geçilir. Yardım ekiplerine her türlü destek afet ve insani yardım lojistiği kapsamında sağlanmaktadır. Bu alanla koordineli çalışmak ve etkili iletişim kurmak oldukça önemlidir.

Afet Sonrası Yapılan Çalışmalar

Bu aşamada daha çok toplama, bakım ve değerlendirme süreçleri gerçekleştirilir. Afet sürecinde müdahale eden ekipler, yerlerini bakım ve değerlendirme ekiplerine bırakmaktadır. Bu aşamada yapılan durum değerlendirmesi raporları ilerleyen süreçte hazırlık açısından oldukça önemlidir. Yapılan değerlendirme ve raporlama sonucunda ortaya çıkan veriler olası afetlere hazırlık aşamasında kullanılır.

İlginizi çekecek diğer yazılar:

Intermodal Taşımacılığın Avantajları Nelerdir?

Isı Kontrollü Taşımacılık Nedir?

Demiryolu Taşımacılığın Avantajları Nelerdir?

Sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın:

Instagram Sayfamız

Facebook Sayfamız

Linkedin Profilimiz

Youtube Kanalımız

 

Tekli Al Banner