- Şubat 7, 2022
- Yayınlayan: CAG Logistics
- Kategori: Genel
Dış Ticaret uluslararası sınırlar veya bölgeler arasında sermaye, mal veya hizmet alışverişine verilen isimdir. Çoğu ülkede, GSYİH’ın büyük bir bölümünü temsil etmektedir. Sanayileşme, gelişmiş ulaşım, küreselleşme, çok uluslu şirketler ve dış kaynak kullanımı, uluslararası ticaret sistemi için oldukça önemlidir.
Uluslararası ticaret hacminin artması, küreselleşmenin devamı için oldukça önemlidir. Uluslararası ticaret, bir ülkenin dünya gücü sayılabilmesi için oldukça kritiktir. Eğer dış ticaret yapılmasaydı ülkeler kendi sınırları içerisinde üretilen malları ve hizmetleri tüketirdi. Bu durumda da imkanlar sınırlı bir hal alırdı.
Bu yazımızda neler okuyacaksınız?
Dış Ticaret Nedir?
Dış ticaret ulusal sınırların dışına yapılan alışveriştir. Prof. JL Hanson’ın tanımıyla, “İlgili ülkeler arasında gerçekleştirilen çeşitli özel mal ve hizmetlerin değişimi, dış ticaret olarak bilinir.”
Dış ticaret prensip olarak bakıldığında iç ticaretten farksızdır. Çünkü bir ticareti gerçekleştiren tarafların motivasyonu ve davranışları, ticaretin sınır ötesi olup olmamasına bağlı olarak temelde değişmemektedir. Temel fark, uluslararası ticaretin tipik olarak iç ticaretten daha maliyetli olmasıdır. Bunun nedeni bir sınırın tarifelerinin, sınırda yaşanan gecikmelerden kaynaklı zaman maliyetleri ve dil, hukuk sistemindeki farklılıklar veya farklı bir kültür gibi ülkeler arası farklılıklar ile ortaya çıkan ek maliyetlerdir.
Dış Ticaret Türleri Nelerdir?
İthalat Nedir?
Başka ülkelerde üretilmiş olan malların, ülkedeki alıcılar tarafından satın alınmasına ithalat denir. Dış alım olarak da bilinmektedir. İhracat ile taban tabana zıttır ve onunla birlikte ülke dış ticaret dengesini oluşturmaktadır. İthalat özel ya da tüzel kişilerce kamu iktisadi kuruluşları ya da devlet tarafından gerçekleştirilebilir. İthalat çeşitleri aşağıdaki gibidir;
- Akreditifli İthalat: Alıcının, malın sevkinden önce bir banka aracılığı ile satıcının bulunduğu konumdaki bankası nezdinde malın sevk belgesinin teslimi karşılığında ödenmek üzere kredi açtırması olayıdır.
- Mal Karşılığı İthalat: Malın gümrüklenmesi işleminden sonra bedelini ödeyerek belgenin çekilmesi ile gerçekleşen ithalattır.
- Bedelsiz İthalat: Vergi olmaksızın ülkeye sokulan mallar (özel eşyalar hediyeler vb)dir.
- Belge karşılığı İthalat: Malın gelmiş olma şartı aranmaksızın ithalat yapılan ülkeden yola çıkarılmış olduğunu gösteren belgenin bedelini ödeyerek bankadan belge alınması ile gerçekleştirilen ithalattır.
- Kredili İthalat: Bedeli daha sonra ödenmek üzere yapılan vadeli ithalattır.
- Geçici Kabullü İthalat: İhraç etme amacıyla yapılan ithalattır.
- Ankonsinyasyon İthalat: Satışın yapılması ve belirli bir vade sonunda mal bedelinin transfer edilmesi şartıyla yapılan ithalattır.
İhracat Nedir?
Bir malın yabancı ülkelere döviz karşılığı yapılan satışına ihracat denir. Ürünün ihracata yönelik biçimde kaliteli ve uluslararası standartlara ve piyasa şartlarına uygun biçimde üretilmesinden, yurt dışında pazarlanması, reklam ve tanıtımının yapılması, dış satımının gerçekleştirilmesi, en uygun ambalaj ve nakliye biçiminin seçilmesi, ihracatçının ülkesindeki dış ticaret mevzuatını bilerek zamanında gerekli işlemleri tamamlaması ve ürünün istenilen yere zamanında teslimine kadar uzanan çeşitli aşamalardan geçerek gerçekleşir.
Transit Ticaret
Transit ticaret, yurt dışında veya serbest bölgede yerleşik bir firmadan ya da antrepodan satın alınan malın, ülkemiz üzerinden transit olarak veya doğrudan doğruya yurt dışında veya serbest bölgede yerleşik bir firmaya ya da antrepoda satılmasıdır. Transit ticaret talepleri, “Transit Ticaret Formu” düzenlenmek suretiyle bankalara yapılır. Transit ticarete konu olan mallarla ilgili olarak, ithalata ve ihracata ilişkin vergi, resim, harç ve fon tahsil edilmez. Gümrük İdarelerince verilebilecek izne istinaden malların Türk gümrük hattını aşarak işçilik görmek üzere fiktif depo veya antrepolara alınması “fiili ithal” hükmünde değildir.
Bu yazımızda dikkatinizi çekebilir: E-Ticaret Lojistiği Süreci Nasıl Planlanır?
Bu yazımızda dikkatinizi çekebilir: E-Ticarette Lojistik Yönetimi
Sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın: