Ro-Ro Taşımacılık Nedir?

Ro-Ro kelimesinin anlamı ele alındığında Roll on ve Roll of kelimelerinin kısaltmasından türediği anlaşılmaktadır. Ro-Ro taşımacılık ise yüklerin gemiler yoluyla bir yerden başka bir yere taşınması anlamına gelmektedir. Bu yükleri taşıyan gemilere de Ro-Ro gemisi adı verilmektedir.

Ro-Ro taşımacılık türünün tarihine baktığımızda, ilk defa feribotlarda kullanıldığını görürüz. Feribotlar vesilesiyle ortaya çıkan bu taşımacılık yöntemi, bir yükün minimum maliyetle taşınmasına olanak sağlamaktadır.

Ro-Ro taşımacılığın günümüzde bu kadar popüler ve gelişmiş olmasının yolunu açan feribotlar, taşıma işleminin gerçekleştiği araçları farklı bir yere taşımakla görevlidir. Örneğin; otomobil, kamyon, çekici, tren gibi kendiliğinden gidebilen ve taşınmaya ihtiyacı olmayan araçlar, Ro-Ro gemileri ile taşınabilmektedir. CAG Logistics olarak Ro-Ro taşımacılık ile yükleri güvenle dilediğiniz noktadan alıp dilediğiniz noktaya bırakmaktayız.

Ro-Ro taşımacılık yöntemi, karayolu taşımacılığı ile taşınabilen yüklerin, yolculuklarının belirli bir kısmını denizyolu taşımacılığı ile taşınabilmesine imkân sağlar. Çekicinin Ro-Ro gemilerine yüklenebileceği gibi sadece römork yüklemesi de yapılabilir. Bu gibi durumlarda, yükün ulaştığı limanda römork başka bir çekiciye yüklenir ve teslimat gerçekleştirilir. Ro-Ro taşımacılıkta, yalnızca karayolu taşıtları değil, demiryolu taşımacılığında kullanılan vagon ve lokomotifler de yüklenebilir.

Ro-Ro Taşımacılık ve Faydaları

Uluslararası ticaret yolların gelişmesi ile birlikte global çapta lojistik ihtiyaçları da artmıştır. Gelişen teknoloji ile Ro-Ro taşımacılığa olan rağbet artmıştır. Özellikle son yıllarda pek çok lojistik firması ro ro taşımacılık hizmeti vermeye başlamıştır. Diğer tüm lojistik modları gibi ro ro taşımacılık da oldukça dikkat ve özen gerektiren bir taşımacılık yöntemidir. Yükleme ve boşaltma işlemlerinde hız ve güvenliği ortaya koyan Ro-Ro taşımacılık yöntemi oldukça kolay bir taşımacılık türüdür. Fakat yine de dikkatli ve özenli olunması gerekmektedir.

Taşımacılık sırasında tek bir taşıma modu kullanmak pek avantajlı değildir. Ro-Ro taşımacılık modu ile firmalar lojistik operasyonlarını çok daha güvenilir ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmektedir. Tamamen müşteri odaklı olan bu taşıma yöntemiyle müşterileri pek çok avantaj beklemektedir. Ro-Ro gemilerinde yükleme ve boşaltma sırasında, yüklerin hasara ve kayba uğrama ihtimali oldukça düşüktür. Ürünler, üst üste yüklenmediğinden dolayı, dış etmenli hasar oluşma ihtimali de ortadan kalkmaktadır.

Yükleme ve boşaltma sırasında uygulanan eforun çok düşük olmasından dolayı, maliyetler de kendiliğinden düşmektedir. Bununla birlikte yükleme ve boşaltma işlemleri son derece pratik işlemler olduğu için zamandan da tasarruf edilmektedir. Aynı zamanda bu taşımacılık yöntemi yapılırken gemilerin limanda bekleme süresi de oldukça düşüktür. Zamandan tasarruf ve maliyet düşüklüğünden dolayı çok daha fazla lojistik operasyonu gerçekleştirmek mümkündür. Tüm bu faydalar göz önüne bulundurulduğunda Ro-Ro taşımacılık yöntemi hızlı ve etkin çözümler sunmaktadır.

Ro-Ro Taşımacılığın Avantajları

Pek çok avantajı bulunan ro ro taşımacılık yöntemi, yüklerin pratik ve hızlı bir şekilde hasarsız olarak taşınmasına odaklanmıştır. Bu sayede güzergah sayısında artışa gitmekte mümkündür. Hızlı taşıma sayesinde başta Avrupa olmak üzere pek çok bölgeye güvenle sevkiyat düzenlenebilmektedir. Pratik ve hızlı olmasından dolayı gemiler limanlarda fazla vakit kaybetmezler. Bu sayede ekonomik olarak da tasarruf sağlamaktadır. Yükler limanda fazla beklemeden yeniden sefere çıkabildiği için zaman konusunda da avantajlar sağlamaktadır. Sınır kapılarında uzun kuyruklarda araçlarınızı bekletmek yerine, Ro-Ro taşımacılık ile yüklerinizin nispeten daha hızlı ve pratik bir şekilde sevkiyatını gerçekleştirebilirsiniz.

Bu yazılarımızda ilginizi çekebilir:

Intermodal Taşımacılık Nedir?

Gümrük Yasaklı Ürünler Nelerdir?

Sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın:

Instagram Sayfamız

Facebook Sayfamız

Linkedin Profilimiz

Youtube Kanalımız

Tekli Al Banner



1 Yorum

Yorumlar kapatılmıştır.