- Kasım 23, 2021
- Yayınlayan: CAG Logistics
- Kategori: Genel
Her araçta olduğu üzere çekiciler için de periyodik bakım yaptırmak gerekmektedir. Aracın performansından, kullanım ömrüne kadar pek çok konu çekicilerde periyodik bakım ile ilgilidir. Her araç özelinde çekicilerde periyodik bakım, araç üreticisinin tavsiye ettiği aralıklar ile yapılmalıdır. Dayanıklı olmalarına rağmen çekiciler, zamanla bozulan malzeme ve hareketli parçalardan oluşmaktadır. Bu sebeple sürücülerin bakımları aksatmaması gerekmektedir.
Bu yazımızda neler okuyacaksınız?
Her Ay Yapılması Gereken Çekici Bakımları
Çekicilerde her ay mutlaka yapılması gereken periyodik bakımlar ve dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde açıklamak mümkündür;
Motor Lambası
Çekici çalıştıktan sonra motor lambası yanmaya devam ediyorsa bir arıza mevcut demektir. Vakit geçirmeden bir yetkili servise başvurmak gerekir. Araçta emisyon veya sensör problemi olabilir. Eğer motor lambası yanıp sönüyorsa, problem çok daha büyük olabilir. Böyle bir durumda kesinlikle aracın bakımlarının yapılması gerekmektedir.
Uygun Lastik Hava Basıncı ve Mevcut Basınç Durumu
Doğru hava basıncı, lastiğin kullanım ömrünü uzatmaktadır. Aynı zamanda aracın daha az yakıt tüketmesini sağlamaktadır. Yola çıkmadan önce tüm lastikleri kontrol etmelisiniz. Düşük veya gereğinden fazla yüksek basınca sahip lastikleriniz varsa, gerekli önlemli almalısınız. Aynı zamanda lastiklerinizde çatlak yada düzensiz aşınma olmaması gerekmektedir.
Ön Cam Silecek Suyu
Aracın modeline göre kimi araçlarda iki adet rezervuar vardır. Silecek suyu seviyesi düşükse, musluk suyu ile doldurmamanız gerekmektedir. Bir cam yıkama suyu alarak haznenizi doldurmanız gerekmektedir.
3 Aylık Periyodik Çekici Bakımları
Aylık bakımların yanı sıra, düzenli olarak kullandığınız ve devamlı yollarda olan çekicilerin 3 aylık periyodlar ile gerçekleştirilmesi gereken bakımları mevcuttur. 3 Aylık Periyodik Çekici Bakımları şu şekilde açıklamak mümkündür;
Otomatik Şanzıman Yağı
Motor çalışır vaziyetteyken ve araç park halindeyken şanzıman sıvısını kontrol etmelisiniz. Yağ seviyesi düşük olduğu durumlarda, araç için gerekli miktarda ekleme yapmanız gerekmektedir.
Akü ve Akü Kabloları
Akü kabloları temiz ve doğru şekilde monte edilmiş olmalıdır. Akü üç yaş ve üzerine sahipse akü seviyesi test edilmelidir. Gerekirse değiştirilmesi gerekmektedir. Bununla beraber zaman içerisinde akü kablolarında oksitlenme meydana gelebilmektedir. Bu durumlarında kontrol edilip, gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.
Triger Kayışı
Triger kayışında zaman içerisinde aşınma ve yıpranma olabilmektedir. Eğer gözle görülür bir çatlama, yıpranma veya hasar belirtisi varsa triger kayışını mutlaka değiştirmeniz gerekmektedir.
Hava Filtresi ve Yağ Filtresi
Çekicilerde periyodik bakım konusunda en çok ihmal edilen noktalardan birisi hava ve yağ filtresidir. Aslında motorun gücü ve performansı bu iki filtreye bağlıdır. Aracın performansını en üst düzeye çıkarabilmek için hava ve yağ filtreleri düzenli olarak değiştirilmelidir.
Çekicilerde Periyodik Bakım (6 Aylık)
Egzoz Bakımı
Çekicilerde periyodik bakım olarak dikkat edilmesi gereken konuların başında egzoz bakımı gelmektedir. Eğer egzoz hasarlıysa veya sızıntı yapıyorsa hemen değiştirilmesi gerekmektedir.
Fren Sistemi
Rot ve fren balataları dahil tüm fren sistemi elden geçirilmelidir. Eğer bir hasar veya aşınma mevcutsa ihmal edilmeden değiştirilmesi gerekmektedir.
Hava Filtreleri
Kötü ve kirli havanın araç içine dolmaması ve kötü kokuyu engellemek için hava filtrelerinin düzenli olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Motorun sağlıklı hava alabilmesi hem yakıt tüketimine, hem de performansa doğrudan etkilidir.
Sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın:
Bu yazımız da dikkatinizi çekebilir: Lojistik Sektöründe Dijitalleşme
Bu yazımız da dikkatinizi çekebilir: Kışlık Araç Bakımı