Lojistik Sektöründe Dijitalleşme

Lojistik ve lojistik hizmetleri, demiryolu, denizyolu, karayolu ve havayolu gibi lojistik modlarını içinde barındırmaktadır. Ayrıca tedarik zinciri, depo yönetimi gibi kapsamlı bir planlama ve strateji gerektiren alanları bulunmaktadır. Böylesi geniş bir operasyon ağında, dijital dönüşümün lojistik sektörünü etkilemesi, kaçınılmaz olmaktadır. Lojistik ve taşımacılıkta dijital dönüşüm, sektördeki şirketlerin yeni teknolojilerden yararlanmalarını ve rekabetçi kalmalarını sağlamaktadır. Dijitalleşme ile lojistik sektörünün 2026 yılına kadar 16,445 milyar dolarlık bir değere ulaşacağı tahmin edilmektedir. Biz de bu yazımızda, lojistik sektörünün dinamik yapısına ivme kazandıran dijitalleşme trendleri, dijital dönüşümün önemini detaylı bir şekilde ele alarak lojistikte dijitalleşmenin geleceğine ışık tutacağız.

Dijital Dönüşüm Nedir?

Dijital dönüşüm, en genel anlamıyla bir işletmede operasyonlarını dijitalleştirmek ve modernize etmek için çeşitli teknolojileri benimseme sürecidir. Dijitalleşme süreçleri düzgün bir şekilde uygulandığında, iş verimliliğini artırmaya yardımcı olmaktadır.

Başka bir açıdan bakıldığında dijital dönüşüm, bir işletmenin iş performansını iyileştirmek için insanları ve teknolojiyi nasıl kullandığını yeniden düşünme süreci olarak tanımlanabilmektedir. Etkili dijital dönüşüm, maksimum verimlilik, yüksek müşteri memnuniyeti, daha düşük maliyet, risk ve artan rekabet gücü gibi faydalar sunmaktadır.

Pek çok şirket, dijital dönüşüm etkisiyle sistemlerinde dijitalleşmeye gitmekte ve alt yapılarını geliştirmeye devam etmektedir. İnsan ve teknolojinin uyumlanması ile dijitalleşme, tercih edilen bir avantajdan öteye geçmiştir. Her sektör için bir gereklilik olarak görülmeye başlanmıştır. Bu süreçten lojistik sektörü de etkilenmekte ve lojistikte dijital dönüşümün hızla artacağı öngörülmektedir.

Lojistikte Dijital Dönüşüm Neden Önemlidir?

Lojistikte yapısı gereği dinamik ve tüm dünyayı birbirine bağlayan bir sektördür. Yapısından kaynaklı olarak dünya çapında gerçekleşen ve yaygınlaşan tüm gelişmelerden etkilenmektedir. Farklı sektörlerde bulunan şirketlere lojistik hizmeti sağlayan lojistik firmaların değişen müşteri ihtiyaçlarına ayak uydurması gereklidir. Çünkü teknolojinin günden güne gelişmesi ile her zamankinden daha hızlı değişimler yaşanmaya başlamıştır. Bu da pazardaki rekabeti ve müşteri ihtiyaçlarını artırmaktadır. Hem B2B hem de B2C şirketlerinin rekabet etme gerekliliği, lojistik sektörünü de etkilemektedir. Lojistikte dijital dönüşüm daha da önemli bir hal almaktadır.  

Dijitalleşme, modern IoT, yapay zeka teknolojileri ve önemli veri yenilikleriyle lojistiğe neredeyse tamamen yeniden yapılanma fırsatı sunmaktadır. Bu fırsatların varlığıyla sektörün dijital reformlara ihtiyacı olduğu açıktır. Kendi kendine ilerleyebilen teknoloji ve taşıma araçlarındaki yeniliklerin yaygınlaşmasıyla lojistik sektörü, bu olanakları değerlendirmeli ve bu gelişmelere uyum sağlamalıdır.

Son yıllarda lojistik organizasyonları, dijitalleşme doğrultusunda idarelerin etkinliğini, iyileştirilmesini, hızını ve zamanlamasını genişletmek için yatırım yapmaktadır.  Yaptıkları bu harcama sayesinde lojistik operasyonlarının verimlilikleri ve müşteri memnuniyetleri artmaktadır.  

Lojistikte Dijitalleşme Trendleri Nelerdir?

Başarılı dijitalleşmede ve bir dijitalleşme stratejisi oluşturmada kritik noktalar bulunmaktadır. Bu durum, dijital dönüşümden etkilenen lojistik sektörü için de geçerlidir. Lojistik sektörü için belirlenen teknoloji trendleri, başarılı lojistik dijitalleşme için temel oluşturmaktadır. Lojistikte dijitalleşmenin temelini oluşturan altı trend bulunmaktadır.  

e-AWB

Elektronik hava irsaliyesi (e-AWB), lojistik sektörünün dijitalleşmesine yönelik bir girişimdir. Yükü çıkış noktasından varış noktasına kadar takip etmeyi sağlayan kağıt havayolu irsaliyesinin standartlaştırılmış dijital versiyonudur. Lojistik sektörünü, özellikle havayolu taşımacılığını etkileyen e-AWB sayesinde şeffaflık ve güvenlik artmakta, maliyet ve gecikmeler azalmaktadır. e-AWB ile yük verilerinin izlenmesi ve işlenmesinde verimlilik büyük ölçüde artmıştır.

Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi

Lojistikte yapay zeka ve makine öğrenimi, potansiyeli çok büyük bir teknolojidir. Tedarik zinciri yönetiminde yapılandırılmış ve yapılandırılmamış veriler, gerçek bir altın madenidir. Yapay zeka teknolojisi ile tedarik zinciri yönetiminden elde edilen veriler, analiz edilebilmektedir. Bu da zincirin her bağlantısına ilişkin içgörü elde etmeye ve lojistik şirketlerinin operasyonlarını dönüştürmesine olanak tanımaktadır. Envanter seviyeleri, tedarikçi kalitesi, üretim planlaması, nakliye yönetimi ve daha fazlası ile ilgili veri işlenebilmektedir.

Bulut Tabanlı Lojistik Yönetimi

Bulut tabanlı yazılımlar, lojistikte dijitalleşmenin en etkin kullanılan teknolojisi olmaktadır. Yapay zeka sayesinde elde edilen verilerin yazılımda işlenmesi ile bulut tabanlı lojistik yönetim sistemleri de artmaktadır. Tedarikten faturalandırmaya kadar tüm lojistik süreçlerinin dijital ortamda işlenmesine olanak tanıyan bulut tabanlı lojistik yönetimi ile süreç daha kolay ve az maliyetli hale gelebilmektedir. Bu da özellikle KOBİ’ler için oldukça avantajlı bir yapı sunmaktadır.

Nesnelerin İnterneti (IoT)

IoT, yani nesnelerin interneti, lojistikte hem taşıma hem de stok yönetimi gibi pek çok alanda etkin çözümler sunabilecek bir teknolojidir. IoT teknolojisine bağlı sensörler ile gıda ve ilaç gibi hassas yükler için sıcaklık ve nem izlenebilmektedir. Ayrıca etiketlerin, akıllı telefonlara tanılanabilmesi ile ürün kimlik doğrulaması kolaylıkla sağlanabilmektedir. Bu da güvenliği üst düzeye çıkaracak etkin bir çözümdür. Açıkçası nesnelerin interneti teknolojisinin lojistikte oyun değiştirici olacağı kesindir.  

Blok Zinciri (Blockchain)

Blok zinciri, işlem gerçekleştiren taraflar arasında kayıtları korumayı ve doğrulamayı amaçlamaktadır. Değişiklikler için güvenilir bir denetim izi sağlamaktadır. Böylelikle verinin tek bir merkezi idare olmaksızın işlemler teyit edilip uygulanmaktadır. Lojistikte blok zinciri sayesinde tedarik zincirindeki ilgili tüm taraflar, ürünlerin ilerlemesini ve durumunu izleyebilmektedir. Böylelikle her bir taraf, gerçek zamanlı olarak bilgiye ulaşabilmekte ve karmaşıklık azalmaktadır. Bu da lojistik operasyonlarında verimliliği artırmaktadır.

Otonom Araçlar

Lojistikte taşıma araçlarını temelden değiştirecek bir diğer teknoloji; otonom araçlardır. Hızla gelişen teknolojisi sayesinde otonom araçların lojistikte daha sık görüleceği bir gerçektir. Ayrıca araçtan araca iletişim sağlanabilen otonom araç teknolojisi sayesinde geliştirilmiş ulaşım deneyimi, taşımacılık işlemlerinde değişime olanak tanıyacaktır. Bu da yakın gelecekte daha verimli ve güvenli taşımacılık operasyonlarının gerçekleşeceğini göstermektedir.

Lojistikte dijitalleşme, ilerleyen teknoloji ve müşteri taleplerine bağlı olarak daha da önem kazanan bir konu olmaktadır. Bu nedenle lojistik operasyonları için dijital dönüşüme ayak uyduran ve teknolojik gelişmeleri hizmetlerine entegre eden bir lojistik firması ile çalışmak oldukça önemlidir. CAG Logistics olarak lojistikte dijitalleşmenin farkındalığı ile sağladığımız hizmetler hakkında bilgi alabilir ve lojistik operasyonlarınız için hemen teklif alabilirsiniz.

İlginizi çekecek diğer yazılar:

ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) Nedir?

Tersine Lojistik Nedir?

Sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın:

Instagram Sayfamız

Facebook Sayfamız

Linkedin Profilimiz

Youtube Kanalımız

Tekli Al Banner



8 yorum

Yorumlar kapatılmıştır.