Çekicilerde Uzun Yol Bakımı

Çekici ile uzun yola çıkmadan önce mutlaka bakımlarının yapılması gerekmektedir. Uzun yolda oluşabilecek herhangi bir kaza veya aksaklığa neden olabilecek sebepler bu şekilde ortadan kaldırılabilmektedir. Bu sebeple çekicilerde uzun yol bakımı önemli bir konudur.

Lastikler uzun yol sırasında çekicinin ve yükün gideceği yere güvenli bir şekilde taşınmasına olanak sağlamaktadır. Bu sebeple ilk olarak dikkat edilmesi gereken konu araç lastikleri olmalıdır. Hava basıncı değerleri, diş derinlikleri gibi noktalar incelenmelidir. Serviste ise, rot-balans ayarları, fren ayarları, motor yağı bakımı gibi daha teknik konular ele alınarak bakım yapılması mümkündür.

Sürücünün Yapabileceği Bakım ve Kontroller Nelerdir?

  • Çekici içerisinde ilk yardım çantasının bulunduğundan emin olun. İlk yardım çantasında ise gerekli ekipmanların varlığını kontrol etmelisiniz. Yolculuk sırasında oluşabilecek herhangi bir sağlık sorununda ilk yardım çantası tedavi için kritik önem taşımaktadır.
  • Yedek lastiklerin varlığından ve iyi durumda olduğundan emin olmalısınız. Lastik patlaması gibi durumlarda yedek lastiklere ihtiyaç duyulduğundan, yedek lastik yolda kalmanıza engel olacaktır.
  • Sürücü yolculuk sırasında araçta çok fazla vakit geçireceği için, uzun yol öncesi çekicinin dış temizliğinin yanı sıra iç temizliğini de yapması gerekmektedir.
  • Gerektiği durumlarda müdahale edebilmek için araçta gerekli ekipmanların koyulması gerekmektedir. Örneğin kriko, bijon anahtarı, pense, tornavida bu ekipmanlardan bazılarıdır.
  • Olası bir kaza veya arıza durumunda kullanabilmek için reflektörlerin ve fosforlu yeleklerin araçta olup olmadığını kontrol etmek gerekmektedir. Eğer ekipmanlarda eksik varsa temin edilmesi gerekir.
  • Çekici takozu ve çekme halatı da yanınızda bulundurmanız gereken diğer ekipmanlardan birisidir.

Serviste Yapılması Gereken Bakımlar ve Kontroller

  • Serviste ilk yapılacak kontrollerden biri lastik kontrolüdür. İyi durumda olmayan lastiklerin kaplanması veya diş açılarak yoluna devam etmesi gerekmektedir. Eğer bunlar tercih edilmezse veya yapılabilecek durumda değilse lastikler yenileriyle değiştirilmelidir.
  • Aracın mekanik ayarları yapılmalı ve ön takımdaki tüm aksamlar kontrol edilmelidir.
  • Araçtaki süspansiyon sisteminde (makaslar, körükler, amortisörler vs.) bir aksaklık olup olmadığı kontrol edilmedir. Eğer bir aksaklık mevcutsa gerekli değişimler yapılmalıdır.
  • Fren düzeneği kontrol edilmelidir. Hidrolik sıvı tamamlanmalı ve eğer gerekirse balata ve disklerin değiştirilmesi gerekmektedir.
  • Çekicinin motor ve şanzıman yağları kontrol edilmelidir. Eksik varsa tamamlanmalı, değişim gerekiyorsa değişiminin yapılması gerekmektedir.
  • Uzun yola çıkılacağından konforlu bir sürüş deneyimi için aracın havalandırma ve klimalarının çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.
  • Sigorta ve elektrik aksamına dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle yakıt ve hız göstergeleri daha emniyetli kontrol edilmeli ve arıza varsa tamir edilmesi gerekmektedir.
  • Far ve aydınlatma lambaları kontrol edilmelidir. Çatlak veya kırık varsa yenileri ile değiştirilmelidir. Matlaşma veya kirlenme varsa temizlenmesi gerekir.

Tüm bunların yanı sıra sürücü yola çıkmadan önce iyice dinlenmeli ve uykusunu almış olması gerekmektedir. Güvenli bir yolculuk için günde en fazla 9 saat, mola vermeden de en fazla 4.5 saat araç kullanması gerekmektedir. Yolculuk sırasında verilen molaların da en az 45 dakika olması sürüş güvenliği açısından önemli bir konudur.

Sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın:

Instagram Sayfamız

Facebook Sayfamız

Linkedin Profilimiz

Youtube Kanalımız

Bu yazımız da dikkatinizi çekebilir: Lojistik Sektöründe Dijitalleşme

Bu yazımız da dikkatinizi çekebilir: Kışlık Araç Bakımı

Tekli Al Banner