ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) Nedir?

ETGB terimi günümüzde yaygınlaşan e-ticaret faaliyetleri ile gündeme gelmiş terimlerden bir tanesidir. ETGB terimi ise şu şekilde açıklamak doğru olacaktır; havayolu, denizyolu veya karayolu taşımacılığı ile posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla eşyanın veya yüklerin gümrük işlemlerinde kullanılan beyannamenin elektronik ortamda yürütüldüğü, kâğıt çıktısı aranmadığı bir uygulama türüdür.

ETGB Nedir?

ETGB beyanını alıcılar ve göndericiler tarafından yetkilendirilmiş hızlı kargo firmaları yapmaktadır. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi kapsamında;

  • Bireysel kullanım için satın aldığınız eşyanın veya yükün gümrük işlemleriyle hızlı kargo firmaları ilgilenir. Bu sayede yurtdışından aldığınız ürünün gümrük işlemleri ile ilgilenmek zorunda kalmazsınız.
  • Mikro ölçekte ihracat yapan firmalar için gümrük beyanı masraflarını düşürerek vergi iadesi alma olanağı sağlanmaktadır.

Gümrük prosedürlerine takılmadan, elektronik ortamda hazırlanan ETGB ile süreç oldukça hızlanır ve maliyetler de oldukça düşer. Peki hangi durumlar mikro ihracat kapsamına girmektedir?

Mikro İhracat Hangi Durumları Kapsar?

Yapılacak olan ihracat sürecinin ETGB kapsamına girmesi için belirli şartları sağlaması beklenmektedir. Bu şartları şu şekilde sıralamamız mümkündür;

  • Brüt ağırlığı 300 kilogramdan az ve değeri 15 bin Euro’yu geçmeyecek şekilde olan yükler,
  • Bedeli 150 Euro veya altında olan kişisel kullanım amacıyla getirilen kitap veya basılı yayınlar,
  • Değeri 1500 Euro veya altında olan ve brüt ağırlığı 30 kilonun altında olan ticari hacim ve değeri olmayan eşyalar,
  • Kamu kurumları, müze, kütüphane veya bilimsel çalışmalar için getirilen, eğitim veren kurumlara giden basılı yayın kaynakları

ETGB kapsamına girmektedir. Diğer durumlarda ise mikro ihracat yapmak mümkün değildir.

Mikro İhracat Hangi Durumları Kapsamaz?

Mikro ihracat kapsamında, ETGB kullanımına uygun olmayan durumlar da mevcuttur. Gerekli şartların sağlanamadığı durumda ihracat faaliyetleri mikro ihracat olarak değerlendirilmez ve ETGB kullanılamaz. Bu durumları şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Brüt ağırlığı 300 kilogram üzerindeki ve değeri 15 bin Euro’yu aşan yükler,
  • Fuar ve Sergi için gönderilen Geçici Amaçlı Belgeler,
  • Tamir amaçlı gönderilen eşyalar,
  • Denetime tabii olan ürünler (besin takviyesi olan gıdalar, ilaçlar, kimyasallar, cep telefonları gibi),
  • Bedeli olmayan ürünler.

Tüm bu durumları açıkladıktan sonra mikro ihracat terimini de ele almak gerekmektedir. ETGB ve mikro ihracat arasındaki bağ nasıl oluşmaktadır. Bunu da incelemek doğru olacaktır.

Mikro İhracat Nedir?

Türkiye’den yapılan ve brüt ağırlığı 300 kilogramdan az olan ve KDV hariç 15 bin Euro’dan fazla olmayan ürünlerin ETGB ile yurt dışına satışına izin verilmesine mikro ihracat adı verilmektedir. Yalnızca yukarıda belirttiğimiz şartları sağlayan durumlarda mikro ihracata izin verilir.

Bu yazılarımızda ilginizi çekebilir:

Intermodal Taşımacılık Nedir?

Gümrük Yasaklı Ürünler Nelerdir?

Sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın:

Instagram Sayfamız

Facebook Sayfamız

Linkedin Profilimiz

Youtube Kanalımız

Tekli Al Banner



12 yorum

Yorumlar kapatılmıştır.