- Kasım 9, 2021
- Yayınlayan: CAG Logistics
- Kategori: Lojistik
Yapay zekanın günümüzde kullanımının artması ile birlikte, işlerin işleyiş dinamiklerinde de değişimler meydana gelmeye başladı. Elbette bu dinamiklerin değişiminden etkilenen sektörlerden biri de lojistik sektörüdür. Yapay zekanın sonucu olarak ortaya çıkan sürücüsüz araçlar, depolama ve raflarda kullanılan robotlar, büyük verilerin rahatlıkla kullanılabilmesi gibi opsiyonlar hem lojistik sürecinde gerçekleşebilecek kazaları en aza indiriyor hem de süreç boyunca kolaylık sağlıyor. Böylece Lojistik ve Yapay Zeka organik bağı ortaya çıkmaya başlıyor.
Lojistik operasyonlarının başarılı sayılabilmesi için yükün doğru, hızlı ve zarar görmemiş olarak teslim edilmesi gerekmektedir. Başarılı bir operasyon sürecinde yapay zeka becerileri sayesinde, lojistik firmaları artık daha verimli süreçler ortaya koymaktadır. Lojistik ve Yapay zeka birleşiminden doğan operasyonlarda artık operasyon sürecinde yaşanan aksaklıklar ve telafi süreçleri çok daha hızlı gerçekleşiyor.
Bu yazımızda neler okuyacaksınız?
Lojistik ve Yapay Zeka Ürünü Olarak Robotlar
Lojistik sektörü üzerinde etkilerini göstermeye başlayan yapay zeka teknolojilerinin en önemli nimetlerinden biri elbette robotlar. Fiziksel güç gerektiren işlerin birçoğunda artık robotlar kullanılmaya başlanmıştır. Bu durum lojistik sektörü içinde geçerli bir hal almıştır. Tractica Research’ün ortaya sunduğu rapora göre 2021 yılının sonuna kadar lojistik sektörü için yapılan robot alımları 22.4 milyar doları bulması öngörülmektedir. Bu rapora göre bir varsayımda bulunmak gerekirse robot alımları gün geçtikçe artmaya devam edeceğini tahmin etmekte zorlanmayacağız.
Peki robotlar günlük hayatımızda ne gibi kolaylıklar sağlamaktadır? Lojistik firmalarında süreçlerin gelişmesindeki en önemli faktörlerden biri müşteri talepleridir. Firmalar lojistik operasyon süreçlerini maksimum performansta tutmak ve müşteri memnuniyetini arttırmak için arayış içine girmektedir. Çözüm arayışına giren firmaların dikkatini depolama ve taşıma gibi görevleri yapabilecek, maliyeti azaltacak robotlar çekiyor. Depolama aşamasında ürünleri yerleştiren, izleyen ve taşıyan robotlar, aynı zamanda bir insanın taşıyamayacağı kadar büyük ve ağır paketleri de kolaylıkla taşıyabilmektedir. Bu sebeple hem hız, hem de iş kolaylaştırıcı bir görev üstlenmektedirler.
Büyük Veri ve Lojistik İlişkisi
Geçmiş dönemlerde arşivlenen her bilgi ve belgeye somut bir şekilde ulaşılabilirken, günümüz teknolojisi ile her şey server veya bulut depolama gibi dijital ortamlara dökülmüş vaziyettedir. Lojistik operasyonları sırasında sıklıkla tercih edilen barkod tarayıcılar, RFID okuyucular, telematik, GPS, operasyon yöneten yazılım sistemleri, araçlar ve cep telefonlarında bulunan konumlandırma sistem cihazları gibi büyük miktarda veri üreten teknolojiler Büyük veri yani Big Data kullanımını zorunlu hale getirmiştir.
Örnek vermek gerekirse Amerikan şirketi UPS’nin bu alanda yaptığı çalışmalar neticesinde sağladığı kazanç somut bir örnek olabilmektedir. UPS, Büyük Veri ile rotalarının optimizasyonunu sağlayarak, yılda 10 milyon galon yakıt tasarrufu sağlamıştır. Yakıt tasarrufunun dışında teslimat sırasında zamanlamadan ötürü yaşanacak sorunlar da Big Data ile minimize bir hal almaktadır.
Sürücüsüz Araçlar
En bilinir hali ile sürücüsüz araçlar, Elon Musk’ın ürettiği Tesla marka araçlar ile günümüzde yaygınlaşmaya başlamıştır. Günlük kullanım için üretilen araçlardan sonra lojistik sektörü de bu yeniliğe kayıtsız kalmadı. Mercedes-Benz, Volvo, Tesla, Einride, Daimler ve Volkswagen gibi firmalar da sürücüsüz otonom araçlar üretmeye başlamıştır.
Karayolu taşımacılığı sırasında aynı anda yola çıkan ve birbirini takip eden çoklu tırlarda uygulanan sürüş tekniklerinde birbirlerine bilgisayar ile bağlı olan araçlarda yakıt tüketiminin azaldığı gözlemlenmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda birbirini takip eden sürücüsüz otonom araçlar tır filolarındaki ilk tırda yüzde 4.5 yakıt tasarrufu sağlarken, bir sonraki tırda yüzde 10 yakıt tasarrufu sağlamıştır.
Sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın:
Bu yazımız da dikkatinizi çekebilir: Lojistik Sektöründe Dijitalleşme