- Aralık 20, 2021
- Yayınlayan: CAG Logistics
- Kategori: Genel
Tedarik planlama aşamasından başlayarak ürünün son kullanıcıya ulaşana kadar geçen süre içinde pek çok kurum ve kuruluş görev almaktadır. Lojistik faaliyetlerinde başarı elde edebilmek için dağıtım kanalı yönetimi oldukça kritik bir konudur. Dağıtım kanalları, üretim ve tüketim noktası arasındaki akışı sağlamaktadır. Tedarik zincirinin başarılı bir şekilde ilerleyebilmesi için operasyona uygun olan dağıtım kanalının seçimi oldukça önemli bir konudur. Süreç yönetimi aynı zamanda iletişim, uzmanlık ve geniş bilgi birikimi gerektirmektedir. Dağıtım kanalı yönetimi firmalara hız, güvenlik ve esneklik sağlamaktadır.
Bu yazımızda neler okuyacaksınız?
Dağıtım Kanalı Çeşitleri Nelerdir?
Dağıtım kanalları çeşitleri ürünün teslim noktasına ve ürünün özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir. En temel haliyle tüketim malları ve endüstriyel mallar olmak üzere iki ayrı konu başlığında incelenmektedir.
Tüketim Malları Dağıtım Kanalları
- A Kanalı: İmalatçı-Nihai Tüketici
- B Kanalı: İmalatçı-Satıcı-Nihai Tüketici
- C Kanalı: İmalatçı-Distribütör-Satıcı-Nihai Tüketici
Bu kanal çok sayıda perakendeciye ulaşmak için oldukça idealdir. Üretici az sayıda toptancıya ulaşarak çok sayıda perakendeci ile iletişim kurma zahmetinden kurtulmaktadır. Toptancılar, üreticiden çok miktarda ürün alır ve az miktarlarda ayırarak perakendecilere satabilir.
- D Kanalı: Üretici-Komisyoncu-Distribütör-Satıcı-Nihai Tüketici
Endüstriyel Mallar Dağıtım Kanalları
- E Kanalı: İmalatçı-Endüstriyel Tüketici
- F Kanalı: İmalatçı-Endüstriyel Toptancı-Endüstriyel Tüketici
- G Kanalı: İmalatçı-Komisyoncu-Endüstriyel Tüketici
- H Kanalı: İmalatçı-Komisyoncu-Endüstriyel Toptancı-Endüstriyel Tüketici
Yüksek maliyetli endüstriyel ürünler için sıklıkla tercih edilen kanal E kanalı olarak bilinmektedir. Dağıtım kanalı stratejileri belirlenirken bu alternatif kanallar arasında seçim yapılmaktadır.
Dağıtım Kanalları Neye Göre Seçilmektedir?
Dağıtım kanalı seçimi yaparken firmanın hedef kitlesi ve ürün özellikleri başta olmak üzere pek çok faktöre bakılmaktadır. İşletmenin hedef kitlesi, amaçlarını da yansıttığı için şu faktörler de seçim yaparken dikkate alınmaktadır;
- Ürünün özellikleri,
- Hedef kitlenin ürüne ulaştığı kanallar,
- Firmanın maddi gücü, hedef kitlesi, mal karması, kanal deneyimi ve ilişkileri,
- Çevresel faktörler.
Dağıtım kanalları yönetimi, lojistik operasyonlarının sürdürülebilirliği ve müşteri memnuniyeti için oldukça önemli bir konudur. Dağıtım kanallarının doğru ve etkili yönetimi ile ürünler tüketicilere en kısa sürede ulaştırılır ve işletmenin verimliliğinde artış gözlemlenir.
İlginizi çekecek diğer yazılar:
ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) Nedir?
Lojistik Sektöründe Dijitalleşme
Sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın: