- Ekim 20, 2021
- Yayınlayan: CAG Logistics
- Kategori: Genel
Mikro ihracat kelimesinin anlamından önce ihracat ne demektir onu açıklamak gerekmektedir. İhracat, ülke içerisinde bulunan ve üretilen mal ve eşyaları ülke sınırları dışına satmak anlamına gelmektedir. Bir diğer deyişle dış ticaret anlamına gelmektedir. Mikro ihracat ise, en fazla 300 kilogram ağırlığında ve KDV hariç fatura tutarı en fazla 15.000 olan ihracat türüne verilen tanımlamadır. Mikro ihracat ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) ile yurt dışına yapılan ticaretlere de verilen isimdir. Bu ihracat türünün en önemli avantajlarından biri gümrük müşavirine gerek duyulmamasıdır. Ek olarak daha az bürokratik işlemlere ihtiyaç duyulur. KOBİ’ler ve bireysel ticari faaliyetleri olan kişiler için oldukça kolaylık sağlayan ve geleneksel ihracata kıyasla daha çok tercih edilen bir ihracat türü olarak bilinmektedir.
Bu yazımızda neler okuyacaksınız?
Mikro İhracat Nasıl Yapılır?
İthalat ve ihracat işlemleri son derece avantajlı fakat bir o kadar da uzun işlemler ve belgeler gerektiren bir süreçtir. Mikro ihracatta 15.000 Euro değerinin altındaki ürün ve eşyaları dış ülkelere göndermek isteyenler ETGB düzenleme yetkisine sahip kurumlar aracılığı ile ihracatını gerçekleştirmektedir. Bu şekilde zaman ve para tasarrufu imkanı sunmaktadır. KOBİ’ler için geleneksel ihracat yöntemleri fazla uğraştırıcı ve maliyetli bir hale gelmektedir. Bu sebeple KOBİ’ler için oldukça avantajlı ve verimli bir ihracat türüdür.
Mikro İhracatta Gerekli Belgeler Nelerdir?
Bu ihracat türünün ne olduğunu ve nasıl yapıldığını açıkladıktan sonra hangi belgeler gereklidir sorusunu da yanıtlamak gerekmektedir. İhracat gerçekleştirilecek iki ülke arasındaki prosedürlere bağlı olarak belirli belgeler hazırlanmalıdır. Örneğin KKTC ile Türkiye arasında gerçekleştirilecek kargo taşımacılığında gönderi başına azami 7.500 Euro olan ihracat rejimine dahil olan eşyalar için ETGB düzenlenebilmektedir. Bu durum ve talep edilecek belgeler ülkeden ülkeye değişkenlik göstermektedir.
KOBİ ve bireysel firmalar için son derece kolay ve avantajlı bir ihracat türü olarak dikkat çeken Mikro İhracat işlemleri için birtakım belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Dolaylı temsil yetki belgesi
- Mikro ihracat gönderi bilgi formu
- Maliye onaylı Türkçe fatura aslı ya da e-arşiv fatura
- İngilizce fatura ya da proforma
- Konşimento kopyası
- ATR belgesi
Mikro İhracatın KOBİ’lere Faydaları
KOBİ’ler için oldukça avantajlı olan bu ihracat türü işlemlerin tamamen elektronik ortamdan gerçekleşmesi sebebiyle zamandan tasarruf ettirmektedir. KDV iadesi alma imkanınızı kolaylaştırmaktadır. Gümrük işlerinde kolaylık sağlanmaktadır.
- Mikro ithalat sayesinde KOBİ’lerin gümrük müşavirliği ve ardiye ücreti ödenmesi gerekmez.
- Vekâletname şartı yoktur.
- Muhasebe konusunda KOBİ ve bireysel ihracatçıların daha kârlı olmasını sağlar.
- Evrak işlerini azaltarak zamandan tasarruf etmenizi sağlar.
- Şirketin gönderilerine KDV indirimi almasını sağlar.
- Hafta sonu da gönderim yapma imkânı verir.
- Alıcıların ürünlere daha kolay ulaşmasını sağlar.
- İhracatçı birliği onayı alınması gerekmez.
İlginizi çekecek diğer yazılar:
ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) Nedir?
Lojistik Sektöründe Dijitalleşme
Sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın: