Türkiye Sınır Kapıları ve Uluslararası Lojistik

Farklı bir ülkeden geliş ve gidişlerde işlemlerin yapıldığı alana sınır kapısı denmektedir. Lojistik sürecinde önemli bir paya sahip olan gümrük işlemleri de sınır kapılarında yapılmaktadır. Türkiye gümrük sınır kapıları, malların giriş ve çıkış noktasında denetleme, gümrük beyannamesi içerisinde yer alan belgeleri kontrol etme ve gerekli izinleri verme yetkisine sahip birimlerdir. Bu nedenle taşımacılık esnasında malları nereye ulaştıracağınız ya da nereden getirteceğiniz dışında hangi gümrük sınır kapısından çıkış veya giriş yapacağınız da oldukça önemlidir. Özellikle uluslararası karayolu taşımacılığı için rotanın belirlenmesi, geçiş yapılacak Türkiye gümrük sınır kapısı ve sınır kapılarında yaşanan problemler gibi pek çok unsur uluslararası lojistik sürecinin planlanması açısından oldukça önemlidir.

Türkiye Sınır Kapıları Nerede ve Hangi Ülkelerde Yer Alır?

Geçiş yapılacak Türkiye sınır kapıları, her ulaşım türü, lojistik açısından taşımacılık türüne göre değişiklik göstermektedir. Ancak Türkiye, coğrafi konum itibari ile iki kıtayı birbirine bağladığı için ulaşımda da karayolu açısından avantajlı bir yapı sunmaktadır. Fiziksel konumu açısından Türkiye’nin pek çok ülke ile sınır komşusudur. Transit yük taşımacılığı için de elverişli bir yapı sunmaktadır. Bu nedenle Türkiye’de uluslararası karayolu taşımacılığı oldukça gelişmiş ve gelişmeye devam etmektedir.

Karayolu taşımacılığı için gümrük kapıları farklı konumlarda yer almakta ve farklı ülkelere geçişi sağlamaktadır. Türkiye içerisinde, faal olmayanlar da dahil 30 sınır kapısı bulunmakta, 8 ülkeye direkt geçiş sağlanmaktadır. Bu ülkeler şu şekildedir:

  • Yunanistan
  • Bulgaristan
  • Gürcistan
  • Nahcivan
  • İran
  • Irak
  • Suriye

Türkiye Sınır Kapılarının İsimleri Nelerdir?

Türkiye ve sınır komşusu olduğumuz ülkeler arasındaki sınır kapılarının isimleri ise şu şekildedir:

Türkiye-Yunanistan arasındaki sınır kapıları: İpsala, Uzunköprü ve Karaağaç

Türkiye- Bulgaristan arasındaki sınır kapıları: Kapıkule, Aziziye ve Hamzabeyli

Türkiye-Gürcistan arasındaki sınır kapıları: Türkgözü, Aktaş ve Sarp (Muratlı sınır kapısı bulunmaktadır. Ancak faal değildir.)

Türkiye-Nahcivan arasındaki sınır kapıları: Dilucu

Türkiye-İran arasındaki sınır kapıları: Gürbulak, Kapıköy ve Esendere (Borualan sınır kapısı bulunmaktadır. Ancak faal değildir.)

Türkiye-Irak arasındaki sınır kapıları: Habur ve Üzümlü (Derecik, Gülyazı, Aktepe ve Ovaköy sınır kapıları bulunmaktadır. Ancak faal değildir.)

Türkiye-Suriye arasındaki sınır kapıları: Karkamış, Cilvegözü, Yayladağı, Nusaybin, Akçakale, Öncüpınar, Çobanbey, Ceylanpınar ve Kumlu (Mürşitpınar ve Şenyurt sınır kapıları da bulunmaktadır. Ancak faal değildir. Ayrıca Yayladağı, Nusaybin ve Akçakale sınır kapıları, güvenlik nedeniyle fiilen hizmet vermektedir.)

Bu sınır kapılarından, Kapıkule Sınır Kapısı, Bulgaristan üzerinden Sırbistan, Karadağ, Hırvatistan, Avusturya güzergahları için uygundur. Ayrıca Bulgaristan üzerinden Romanya, Macaristan, Avusturya, Ukrayna ve Rusya güzergahları için de geçiş görevi görmektedir. Türkiye-İran arasındaki Gürbulak sınır kapısı ise İran üzerinden Türkmenistan ve Kazakistan güzergahları için tercih edilmektedir. Türkiye-Gürcistan arasında bulunan Sarp sınır kapısı, Gürcistan üzerinden Rusya’ya ulaşım için önemli bir çıkış noktasıdır. Cilvegözü sınır kapısı Suriye üzerinden, Habur sınır kapısı ise Irak üzerinden Orta Doğu ülkelerine geçişi sağlamaktadır.

Uluslararası Lojistik Sürecinde Gümrük Kapılarında Karşılaşılan Problemler Nelerdir?

Karayolu taşımacılığı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en çok tercih edilen taşımacılık türüdür. Aktarmasız taşımaya olanak sağlaması, hızlı olması gibi avantajlarıyla karayolu taşımacılığı, uluslararası lojistiğin de temelini oluşturmaktadır. Türkiye özelinde bakıldığında dış ticaretin önemli bir bölümünün, karayolu üzerinden gerçekleştiği görülmektedir. Uluslararası karayolu taşımacılığının Türkiye ekonomisine yılda ortalama 3,5 milyar dolar döviz girdisi sağladığı bilinmektedir.

Karayolu taşımacılığı, dış ticarette önemli bir paya sahip olmasına rağmen özellikle gümrük kapılarında sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Türkiye sınır kapılarından geçişlerde taşıyıcıların ve dolayısıyla lojistik taraflarının karşılaşabileceği problemler şu şekildedir:

  • Özellikle ihracat için Türkiye’den başka ülkeye geçişlerde vize konusunda güçlükler çıkabilmektedir. Bu güçlükler, süreçte gecikmelere yol açabilmektedir.
  • Yabancı ülkeler tarafından taşımacılık yapanlar için belirlenen ücretsiz geçiş kotaları yetersiz kalmaktadır. Bu kotaların miktarını arttırmak için çeşitli girişimler yapılmaktadır. Ancak talep oldukça yüksek seyrettiği için ihtiyacı karşılamamaktadır.
  • Geçiş yapılan veya ikili planda taşıma gerçekleştirilen ülkedeki mevzuat, yerel makamların uygulamalarından kaynaklanan zorluklar yaşanabilmektedir. İkili ilişkilere bağlı olarak kuralların sık sık değişmesi veya keyfi uygulamalar gibi pek çok problem, gümrük geçişlerinde hem maddi hem de manevi açıdan zarara neden olabilmektedir.

Türkiye sınır kapılarından geçerken gümrük işlemlerinde karşılaşılabilecek problemlere bakıldığında genel manada; vize, geçiş belgeleri ve gümrük beyannamesi, geçilen ülkenin yerel mevzuatı ile ilgili sorunlar söz konusudur. Uluslararası karayolu taşımacılığı ülkemizde bu denli önemliyken ve Türkiye, coğrafi ve sınır geçişleri açısından avantajlı bir konumda yer alırken yaşanabilecek bu sorunlarla dış ticaretin sekteye uğramaması oldukça önemlidir. Hem operasyonel alanda düzenlemeler hem de lojistik firmalarının profesyonel desteği ile taşımacılık süreçlerinin gümrük kapılarında tıkanmaması için çalışılmaktadır. Bu nedenle lojistik işlemleri için farklı ülkelerde uluslararası karayolu taşımacılığı yapan ve gümrük geçişleri için profesyonel destek sağlayan firmalarla çalışılması, sorunsuz gümrük geçişleri için de oldukça önemlidir. Çünkü profesyonel hizmet, Türkiye sınır kapılarında veya transit geçişlerde yaşanabilecek her türlü problemi minimize ederek verimi maksimum seviyeye çıkartır.

Siz de CAG Logistics farkıyla uluslararası taşımacılık yapmak, uluslararası lojistik, karayolu taşımacılığı, gümrük işlemlerinde destek ve çözümlerimizi öğrenmek için hemen teklif alabilirsiniz.

İlginizi çekecek diğer yazılar:

Gümrük Vergisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tehlikeli Madde Taşımacılığı Nedir?

Sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın:

Instagram Sayfamız

Facebook Sayfamız

Linkedin Profilimiz

Youtube Kanalımız

Tekli Al Banner



3 yorum

Yorumlar kapatılmıştır.