Tehlikeli Madde Taşımacılığı Nedir?

Tehlikeli madde taşımacılığı, ekstra özen gösterilmesi gereken bir alandır. Çünkü taşımacılık esnasında yapılan bir hata, büyük ve zarar verici sonuçlara yol açabilmektedir. Bu zararlar, sadece malın kaybından veya zarar görmesinden kaynaklanan maddi veya lojistik süreciyle ilgili olumsuzluklarla sınırlı değildir. Tehlikeli madde taşımacılığının uygun şartlar yerine getirilmeden yapılması, çevreye, doğaya ve insana zarar veren daha büyük sorunlara neden olmaktadır. Ancak yanıcı maddeler veya oksitleyici gazlar gibi pek çok madde, üretimin temelini oluşturan enerjiyi sağlamakta, farklı sektörlerin işleyişindeki ham maddeler olmaktadır. Bu nedenle de bulunduğu noktadan ihtiyaç noktasına tehlike arz etmeden taşınması, her açıdan hayati bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tehlikeli Madde Taşımacılığı Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tehlikeli maddenin paketlenmesinden ulaştırılmasına kadar her sürecin ayrı ayrı ve dikkatle planlanması gereklidir. Bu nedenle profesyonel çözümler sunan lojistik firmaları, tehlikeli madde taşımacılığı yapısına uygun şekilde hizmet sağlamaktadır.

Tehlikeli madde taşımacılığı yaparken maddelerin zararlarından korunmak için önlemlerin alınması önemlidir. Bu önlemler hem zararları ortadan kaldırırken hem de lojistik sürecinin etkin ve verimli bir şekilde ilerlemesine olanak tanımaktadır. Pek çok sektörde önemli bir yere sahip bu maddelerin lojistik sürecinde dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Tehlikeli maddeler içerisinde yer alan her bir madde, kendi yapısına uygun şekilde paketlenmelidir.  
  • Taşıma yapılacak araçların güvenliği üst düzeye çıkartılmalıdır.
  • Uluslararası lojistik aşamasında taşımacılık türüne göre uluslararası anlaşmalar dikkate alınmalı ve sözleşmede belirtilen şartlara göre uygunluk sağlanmalıdır. Bu anlaşmalar; demiryolu taşımacılığı için RID, denizyolu taşımacılığı için IMDG-CODE, havayolu taşımacılığı için IATA-DGR olarak bilinmektedir. En çok tercih edilen karayolu taşımacılığı için standartlar ise ADR (European Agreement on the International Transport of Dangerous Goods by Road) ile belirlenmektedir.
  • Tehlikeli maddeler, yanıcılık oranlarına, bulaşıcı veya zehirli olma durumlarına göre gruplandırılmaktadır. Gümrük işlemlerinde sorun yaşamamak için bu grupların içerisinde yer alan tehlikeli madde kodları dikkate alınmalıdır.
  • Tehlikeli madde taşıyacak araçların düzenli bakımının yapılıp yapılmadığı kesinlikle kontrol edilmelidir.
  • Taşıtların üzerinde uyarıcı levha ve turuncu plakalarının olması zorunludur.

Tehlikeli Madde Kodları Nelerdir?

Tehlikeli maddeler, yapısı ve özellikleri dikkate alınarak farklı sınıflara ayrılmaktadır. Bu sınıflar, kimyasal yapılarına göre yanıcı veya basınçlı, tehlike durumlarına göre zehirli veya patlayıcı olarak ve şekillerine göre katı, sıvı, gaz olarak birbirinden ayrışmaktadır. Bu sınıfsal ayrışma sonucunda tehlikeli madde kodları ve bu kodların işaretleri ortaya çıkmaktadır.

Tehlikeli maddeler, 9 sınıfa ayrılmaktadır. Bu sınıflar ve sınıfların kodları şu şekildedir:

  • Sınıf 1: Patlayıcı maddeler ve nesneler
  • Sınıf 2: Gazlar; sıkıştırılmış, sıvılaştırılmış veya basınç altında çözünmüş
  • Sınıf 3: Yanıcı sıvılar
  • Sınıf 4.1: Yanıcı katılar, kendi kendine tepkimeye giren maddeler, hassasiyeti az patlayıcılar
  • Sınıf 4.2: Kendiliğinden yanmaya yatkın maddeler
  • Sınıf 4.3: Su ile temas ettiğinde yanıcı gazlar çıkartan maddeler
  • Sınıf 5.1: Oksitleyici maddeler
  • Sınıf 5.2: Organik peroksitler
  • Sınıf 6.1: Zehirleyici maddeler
  • Sınıf 6.2: Bulaşıcı maddeler
  • Sınıf 7: Radyoaktif maddeler
  • Sınıf 8: Aşındırıcı maddeler
  • Sınıf 9: Çeşitli tehlikeli maddeler ve nesneler

Tehlikeli madde koduna göre oluşturulan uyarı işaretleri, paketlerin, gerekirse taşıtların üzerinde belirtilmelidir.

ADR Nedir?

Tehlikeli madde taşımacılığı, farklı taşımacılık türü ile gerçekleşebilmektedir. Ancak en çok tercih edilen taşımacılık türü; karayolu taşımacılığıdır.

Karayolu taşımacılığı, özellikle de uluslararası karayolu taşımacılığı esnasında güvenlik açısından belirli şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar, uluslararası anlaşmalarla belirlenmekte ve tehlikeli madde lojistiğinin her sürecinde yapılması gerekenlerle gönderenler, alıcılar ve taşıyıcılar yönlendirilmektedir. Karayolunda tehlikeli madde taşıma yönergeleri ise ADR baz alınarak oluşturulmaktadır. ADR, tehlikeli maddelerin, insan sağlığına, çevreye zarar vermeden, güvenli ve düzenli bir şekilde kamuya açık karayolu taşınmasını sağlamak için oluşturan Avrupa anlaşmasıdır. Bu anlaşma ile tehlike madde taşımacılığı yapacak tarafların sorumlulukları ve çalışma koşulları belirlenmektedir. Anlaşmanın şart koştuğu sertifikalara da genel anlamda ADR belgesi denmektedir.

ADR Belgesi Nasıl Alınır?

ADR anlaşması kapsamında tehlikeli madde taşımacılığı yapmak için gerekli belgeler belirtilmektedir. Genel olarak ADR belgesi olarak bilinse de hepsi farklı noktalarda güvenlik ve uygunluk standartlarını kapsayan belgeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu belgeleri, diğer bir adıyla sertifikaları aldıktan sonra karayolu ile tehlikeli madde taşımacılığı yapılabilmektedir.

ADR anlaşması kapsamında geçerli sertifikalar şu şekildedir:

Tasarım Tip Onay Sertifikası: Tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan tank, basınçlı, kap, ambalaj, konteyner vs. için verilmektedir. Bu sertifikayı üretici almaktadır.

Üretim ve Üretim Yeri Uygunluk Sertifikası: Taşımacılık için kullanılan konteyner, tank, ambalaj üreticisini ilgilendiren bir belgedir. Maddenin konulacağı kabın uygunluğuna göre üreticiye sertifika verilmektedir.

ADR Araç Uygunluk Sertifikası: Tehlikeli madde taşımacılığı yapacak araçlar için verilen bir belgedir. Aracın kontrolleri yapıldıktan sonra uygunluk sertifikası verilmekte ve bu sertifika 1 yıl geçerli olmaktadır. Bir yıl sonunda araç tekrar muayeneye sokularak ADR Araç Uygunluk Sertifikası yenilenmektedir.

Muayene Sertifikası: Taşımacılıkta kullanılan ekipmanların muayene edilmesi ve uygunluğunun test edilmesi gereklidir. Bu muayene sonucunda ekipmanlar, her koşulu karşılıyorsa muayene sertifikası düzenlenmektedir.

ADR kapsamında gerekli olan sertifikalar bulunmakta ve bu sertifikaları alacak kurum, kişiler farklılık göstermektedir. Tehlikeli madde taşımacılığında çevreye, insana ve doğaya zarar vermemek için dikkat edilmesi gereken pek çok nokta bulunmaktadır. Bu nedenle lojistik aşamasının her süreci dikkatlice planlanmalıdır. CAG Logistics olarak bu planlamayı rahatlıkla yapabilmeniz ve güvenli bir şekilde lojistik sürecini hayata geçirmeniz için tehlikeli madde taşımacılığı hizmeti sunuyoruz. Tehlikeli madde taşımacılığının gereklilikleri ile güvenliği üst düzeyde tuttuğumuz taşımacılık hizmetimizde, araçlarımızın ADR araç uygunluk sertifikasına sahip olmasına özen gösteriyoruz.

Tehlikeli madde taşımacılığı hizmetimizin detaylarını ve size özel çözümlerimizi öğrenmek için hemen teklif alabilirsiniz.

İlginizi çekecek diğer yazılar:

Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir?

Taşımacılık Türleri Nelerdir?

Sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın:

Instagram Sayfamız

Facebook Sayfamız

Linkedin Profilimiz

Youtube Kanalımız

Tekli Al Banner



2 yorum

Yorumlar kapatılmıştır.