Antrepo Nedir? Antrepo Açma Şartları Nelerdir?

Antrepo teriminin günlük hayatta kullanımı çok yaygın olmasa da lojistikte sıkça karşımıza çıkan bir kelimedir. Dilimize Fransızcadan geçen bu kelime, en genel anlamıyla eşya ve malların depolandığı yer demektir. Daha çok lojistik sektöründe kullanılan terim, gümrük mevzuatına tabi olan eşyaların, gümrük gözetimi altındayken muhafaza edildiği ve ilgili dış ticaret işleminin tamamlanabilmesi için gerekli operasyonların yapıldığı bir tür depo anlamına gelmektedir. Bu depolarda mallar ne kadar süre tutulur, çeşitleri nelerdir, antrepo açmak ve bu açılış için gerekli şartlar gibi antrepo ile ilgili bilgiler, gümrük işlemleri esnasında depolama sürecinin detaylı bir biçimde anlaşılmasına olanak sağlar.

Antrepo Çeşitleri Nelerdir?

Gümrüklerde bulunan antrepolar kullanıcı özelliğine göre özel ve genel antrepolar olarak ikiye ayrılmaktadır. Genel antrepolar, adından da anlaşılacağı gibi herkes tarafından kullanılan depolama alanlarını kapsamaktadır. Özel antrepolar ise tamamen işleticisine ait ve kullanıcısının malları için ayrı olarak kurulan depolama alanlarıdır. Her iki kategorideki antrepolar, kendi içerisinde farklı tiplere ayrılmaktadır.

Genel antrepoların A, B ve F tipleri bulunmaktadır. Her birinin farklı özellikleri ve kuralları bulunmaktadır. Genel antrepo tiplerinin özellikleri şu şekildedir:

A Tipi: İşleticisinin stok kayıtlarını tutmakta ve antrepoya konulan eşyada herhangi bir noksanlık olması halinde gümrük vergilerini ödeme sorumluluğundadır.

B Tipi: Konulan eşyadan işleticinin sorumlukları sınırlı, kullanıcısı sorumlu olmaktadır. Bu tür depolama sistemlerinde işletici, sadece antrepoyu kiralar ve stok kayıtlarını tutmaz. Kullanıcı, antrepo beyannamesini verir ve beyanname gümrük kontrolüne esas teşkil eder.

F Tipi: Gümrük idarelerince işletilmektedir.

Genel antrepolar dışında özel antrepolar da bulunmaktadır. Özel antrepoların ise C, D ve E tipleri bulunmaktadır. Özel antrepo tipleri özellikleri ise şu şekildedir:

C Tipi: İşleticisi ve kullanıcısı aynı kişidir. Antrepoya konulan eşyadan bu kişi sorumludur.

D Tipi: Bu tipte de işletici ve kullanıcı aynı kişidir. Ama C tipinden farklı olarak D tipinde kayıt yoluyla rejime giriş uygulanmaktadır.

E Tipi: İşleticisi ve kullanıcısı aynı kişidir. İzin hak sahibinin depolama yerinin antrepo addedilmekte veya depolama yeri olmazsa dahi eşyaya antrepo rejimi hükümleri uygulanmaktadır.

Antrepo Kullanımı için Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Gümrük işlemleri esnasında, malların geçici olarak depolanması için antrepo kullanım detaylarını iyi bilmek gereklidir. Kullanım süresi ya da antrepo içine yerleştirilen ürünler hakkındaki detaylar hem sürecin işleyişi hem de lojistik operasyonları için yapılması gerekenler için yol gösterici olmaktadır.

Antrepo kullanımı için dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Malların antrepoya alınması için gümrük beyanında bulunması gereklidir. Bu talep çerçevesinde oluşturulan gümrük beyannamesine “antrepo beyannamesi” denmektedir.
  • Gümrük antreposuna, ithalat vergilerine ve ticaret politikası önlemlerine tabi tutulan, serbest dolaşıma girmemiş mallar konulabilmektedir. Ayrıca antrepoya alınması ile ihracata ilişkin önlemlerden yararlanabilen, serbest dolaşımda bulunan mallar da depolanabilmektedir.
  • Taşınacak mallar, tehlikeli madde taşımacılığı kapsamında yer alan patlayıcı, zarar verici maddeler ise maddelerin niteliğine uygun antrepolara konulmasına dikkat edilmelidir.
  • Malların antrepoda kalış süresi sınırsızdır. Ancak gümrük idareleri, duruma göre belirli bir süre belirleyebilmektedir. Gümrük işlemleri gerçekleşen ve beyanı tescil edilen malların antrepodan çekilmesi için otuz gün müddet verilmektedir. Bu süre içerisinde işlemlerin gerçekleştirilmemesi halinde mallar, gümrük idareleri tarafından tasfiye edilmektedir.
  • Antrepodan malların çıkışını kesin olarak sağlamak için malın gümrükçe onaylanmış işleme tabi olması gereklidir. Onun dışında kesin olarak çıkışı sağlanamamakta ama mallara, gümrük mevzuatında “elleçleme” olarak nitelendiren işlem uygulanabilmektedir. Eşyanın asli niteliği değişmeden yapılacak yer değiştirme, kaplarının yenilenmesi, istifleme gibi işlemler elleçleme kapsamına girmektedir. Bu işlemler için gümrük idaresinden izin alınması gereklidir.

Antrepo Açma Şartları Nelerdir?

Antrepo, gümrük işlemleri için bir depo hizmetinin dışında aynı zamanda bir yatırım olabilmektedir. Bu yatırım ile işletmeler, depolama hizmeti sağlayabilmektedir. Tabii ki bu yatırımı yapmak için belirli şartlar bulunmaktadır.

Antrepo açma ve işletme izni yalnızca Türkiye’de yerleşik gerçek ve tüzel kişilere verilmektedir. Kişilerin öncelikle gümrük müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir. Müracaat üzerine adli sicil belgesi ile başvuru dilekçesi Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne iletilmektedir. Bu işlem sonrasında ise izin için denetim ve kontrol işlemleri başlamaktadır. Bölge müdürlüğü, gümrük gözetimi ve denetimini olumsuz etkileyecek durumun olup olmadığı, eşya sevkiyatının güvenli bir şekilde yapılıp yapılamayacağı gibi hususlarla ilgili görüşleriyle beraber talebi bakanlığa iletir. Bakanlık tarafından da kontrol ve denetim işlemleri tamamlandıktan sonra uygunluk durumuna göre antrepo açma talebi onaylanır.

Yatırım izni alan antrepoların izin süresi beş yıl geçerli olmaktadır. Süre sonunda faaliyetine devam etmek isteyen antrepo işleticileri, işletme izninin geçerlilik süresini talep ederek uzatabilmektedir. Bu süreçte tekrardan kontrol ve denetimler sağlanmakta, durum değerlendirmesi yapılmaktadır. Sonuçlara göre işletme izni uzatılabilmektedir. Aksi bir durum söz konusu olduğunda ise işletme izni iptal edilerek, antrepo kapatılmaktadır.

Antrepo Açarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yatırım için gereken genel prosedürler dışında gümrük antreponun sağlayacağı karlılık için bir işletme analizi yapılması gereklidir. Mal giriş çıkışlarının sağlandığı limanlara ve sınır kapılarına yakınlığı ve yakınında organize sanayi bölgelerin olup olmadığına dikkat edilmelidir. Bu nedenle açma şartları yerine getirilmeden önce yatırım yeri için bir ön araştırma yapılmalıdır.

Antrepo olarak açılan yerlerin, gümrük müdürlüğüne en az 50 km mesafede olması gereklidir. Ayrıca kapladığı alan bakımından açık ve kapalı alanlarının toplamı, büyükşehir belediyesi içerisinde 5.000 m²’den, diğer yerlerde ise 3.000 m²’den küçük olmamalıdır. İçerisinde yer alacak eşyanın niteliğine bağlı olarak da antrepolar, tehlikeli maddeler için düzenleniyorsa bulunduğu alanın en az yarısı bu malların depolanabileceği bölümlerden oluşmalıdır.

Antrepo hem malların doğru koşullarda depolanması hem de yatırım açısından lojistik açısından oldukça önemlidir. Özellikle lojistik sürecinin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için eşyanın niteliğine uygun antrepo seçimine ve gümrük işlemlerinin zamanında tamamlanması için depolanmaya dikkat edilmelidir. Siz de gümrük işlemlerinde hiçbir sorun yaşamadan uluslararası taşımacılık yapmak istiyorsanız teklif alabilir ve size özel lojistik çözümlerimizi öğrenebilirsiniz.

İlginizi çekecek diğer yazılar:

Gümrük Yasaklı Ürünler Nelerdir?

Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir?

Sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın:

Instagram Sayfamız

Facebook Sayfamız

Linkedin Profilimiz

Youtube Kanalımız

Tekli Al Banner