Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Nedir? İş Olanakları Nelerdir?

Üniversiteye giriş sınavı yaklaştıkça gelecek planı ile ilgili kararlar da netleşiyor. Gelecekte lojistik sektörüne adım atmak isteyen gençler için ise uluslararası ticaret ve lojistik bölümü, sektörün temellerinin atıldığı karşımıza çıkıyor. Türkiye ve dünyadaki lojistik firmaları genç zihinleri, bünyesinde görmek için sabırsızlanmaktadır. Tabii ki gençler de lojistik bölümünü ve bölümün sunduğu fırsatlarla ilgili konuları merak ediyor. Bu nedenle lojistik sektöründeki deneyimlerimizden yola çıkarak bu sektörde çalışmak ve lojistik bölümü okumak isteyen tüm gençlerimiz için merak edilenleri sizin için derledik.

Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Nedir?

Lojistik, taleplerin karşılanmasını bekleyen müşteri, şirket veya kuruluşların ürünlerini üretim noktasından tüketim noktasına aktarılmasıdır. Sadece aktarım da değil, aktarım sürecinde tüm süreçlerin takip edilmesini gerektirir. Bu aktarım, ülke içinde gerçekleşebildiği gibi uluslararası alana da yayılmaktadır. Bu nedenle ithalat ve ihracat temelli uluslararası ticaret mevzuatı, tamamen lojistik ile bağlantılıdır. Lojistik temelli bu bölümde de sektörün geniş çerçevesi eğitim ile desteklemektedir.

Uluslararası ticaret ve lojistik bölümü dışında farklı program isimleriyle bilinen lojistik temelli bölümler bulunmaktadır. Temel olarak bu bölüm bilinse de ön lisans programı olarak lojistik bölümü yer almaktadır. Bu bölümden geçilebilecek veya lisans olarak tercih edilebilecek bölümler ise şu şekildedir:

  • Lojistik yönetimi
  • Ulaştırma ve lojistik
  • Uluslararası lojistik
  • Taşımacılık ve uluslararası lojistik
  • Uluslararası ticaret ve lojistik

Tüm bu bölümlerde lojistik ve daha çok da uluslararası lojistik temelli bir eğitim planı söz konusudur. Önü açık ve parlak bir mesleğe sahip olmanın kapılarını açan bu bölümlerin en bilineni ise uluslararası ticaret ve lojistik bölümüdür.

Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Taban Puanları 2021

Üniversitelerin taban puanları ve başarı sıralamaları, tercihleri etkileyen en büyük faktörlerden biridir. Sınavdan elde edilen sonuca göre istenilen bölüme göre üniversite taban puanlarına göre sıralama yapılabilmektedir. Lojistik eğitimi almak isteyenler için de bu durum geçerlidir. Bu sektörde çalışmak isteyenler için uluslararası ticaret ve lojistik bölümü tercihleri şekillendirmektedir. Ancak eğitim almak istenen üniversite için bölümün taban puanları değişiklik göstermektedir. Bu nedenle ÖSYM tarafından yayımlanan taban puanı ve başarı sıralaması güncel verilerine bakmak gereklidir. Üniversitelere göre uluslararası ticaret ve lojistik bölümü tabanları 2021 güncel tablosu tercihlerinizi belirlerken size yol gösterici olacaktır.

Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Kapsamı Nedir?

Uluslararası ticarete ve lojistik eğitimi almak isteyenler için 2 yıllık ön lisans veya 4 yıllık lisans programları bulunmaktadır. Lojistik sektöründe yer almak istediğiniz konumu dikkate alarak eğitim programı belirlenebilmektedir. Genellikle 2 yıllık ön lisans programları, sektördeki ara eleman ihtiyacını yönelik bir eğitim sunmaktadır. 4 yıllık programlar ise yönetim, planlama ve uygulama konuları ile daha detaylı bir şekilde eğitim vermektedir. Ancak tabii ki sektörde bulunacağınız konum, sadece eğitim süresi ile alakalı değildir. Lojistik sektörüne adım attıktan sonra kendinizi geliştirmeye bağlı olarak ilerlemeniz ve bulunacağınız konum farklılık gösterebilmektedir.

Bölümde yer verilen eğitim süresince tedarik zinciri yönetimi, operasyonel yönetim, depolama yönetimi, bakım yönetimi, üretim yönetimi gibi dersler ön planda olmaktadır. Lojistiğin her alanını ders kapsamlarına dahil eden bu bölümde, ayrıca gümrük ve hukuk temelli dersler de görülmektedir. Üniversitelere göre müfredatlar değişiklik gösterse de bu bölümün temel amacı; lojistiğin her ayrıntısını baştan sona kadar öğretebilmek, eğitim içeriğini oluşturmaktadır.

Lojistik Bölümü için İş Olanakları Nelerdir?

Lojistik sektörü açısından Türkiye avantajlı bir konumda yer almaktadır. Ancak lojistiğe sadece yerel bazda bakmak yeterli değildir. Çünkü lojistik uluslararası nitelik taşıyan bir sektördür. İş olanakları da hem sektörün kendi iç yapısında hem de dünya çapında geniş bir yelpazede değerlendirilmelidir.

Üretim var olduğu ve müşterilerin taleplerine göre tedarik mekanizması gerçekleştiği müddetçe lojistik sektörü, canlı ve gelişmeye açık bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. Teknolojinin ilerlemesi, taşımacılığın hızlanması ve daha fazla seçeneğin var olması ile de lojistik günden güne gelişmektedir. Bu gelişmeler, doğrudan geleceğini lojistik sektöründe kurgulayan gençler için de parlak bir kariyer planı sunmaktadır.

Öğrenciler mezun olduktan sonra lojistikte var olan tüm operasyonel süreci organize edebilmektedir. Ayrıca uygulama ve takip etme alanlarında da çalışma imkanı bulabilmektedir. Şirketlerin dış ticaret departmanlarında, lojistik firmalarında ya da kamu kuruluşlarında lojistik mezunları için iş imkanları mevcuttur.

CAG Logistics olarak her zaman gelişen lojistik sektöründe gençlerin katacağı değerlere oldukça değer veriyoruz. Bu nedenle sektörde ilerlemek isteyen gençleri, her zaman aramızda görmek istiyoruz. Siz de bu alanda kendinizi geliştirmek istiyorsanız staj başvurusu yapabilir, CAG Logistics’in farkıyla bu yolda emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.

İlginizi çekecek diğer yazılar:

Lojistik Çeşitleri Nelerdir?

Üçüncü Parti Lojistik (3PL) Nedir?

Sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın:

Instagram Sayfamız

Facebook Sayfamız

Linkedin Profilimiz

Youtube Kanalımız

Tekli Al Banner